Okänt orkesterverk uruppförs i Örebro

Ett aldrig tidigare uppfört orkesterverk av tonsättaren Valborg Aulin har hittats. Verket kommer att ur-uppföras i Örebro i maj. Det är Sveriges orkesterförbund som i ett projekt letar efter verk av svenska kvinnliga tonsättare från 1800-talet. Cecilia George är ansvarig för projektet och hon är glad över fyndet.

-Att få plocka fram den här musiken och bläddra i de handskrivna notbladen och se att det är fullständigt och att det verkligen går att göra någonting av det, det är verkligen jättehäftigt. Man känner historiens vingslag, säger Cecilia George.

Valborg Aulin föddes år 1860. Hon studerade piano och komposition på konservatoriet i Stockholm. Men det var ovanligt att kvinnor komponerade för orkester på den tiden. Det var mest verk för mindre ensambler, som till exempel Valborg Aulins stråkkvartett i f-dur.

Valborg Aulin fick Jenny Linds resestipendium år 1885, 1886 och 1887, och hon reste till Köpenhamn, Berlin och Paris och studerade musik.

Det var då hon skrev Pie Jesu Domine, en mässa för orkester och kör, som Cecilia George nu har grävt fram ur ett arkiv i statens musikbibliotek.

Orkesterförbundet har fått pengar av statens kulturråd för att gräva fram verk av kvinnliga tonsättare från 1800-talet, verk som oförtjänt hamnat i glömska, berättar Cecilia George.

Valborg Aulin fick aldrig sin Pie Jesu Domine framförd under sin levnad. Den kommer i stället uruppföras av Örebro orkesterförening i maj.

Men Valborg Aulin var envis, och hon fick till slut ett av sina orkesterverk framförda av kungliga teatern i stockholm, berättar Cecilia George.

-Just den här Pie Jesu Domine är verkligen absolut bra musik, och vi tror att musiken helt enkelt har hamnat i glömska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".