Askersund

Skolor stängs

Skolorna i Snavlunda och Åmmeberg kan komma att läggas ner redan till hösten. Det är Askersunds kommun som snabbt behöver hitta nya sparförslag då skatteinkomsterna har minskat drastiskt.

Solweig Samuelsson som är socialdemokrat och ordförande i barn- och utbildningsnämnden menar att man kan behålla lärartätheten om barnen flyttas till andra skolor. Till hösten ska alla sjätteklassare i Askersunds kommun flytta in till Sjöängsskolan, och då blir det bara runt 40 barn kvar på vardera skola i Snavlunda och Åmmeberg. De båda småskolorna behöver också rustas om barnen ska vara kvar. Lägger man ner två landsbygdsskolor tjänar kommunen pengar på att samordna luncher, skolskjuts och så slipper man ifrån uppvärmningskostnader. Blir skolorna kvar får man spara på annat, menar Solweig Samulesson. Nu ska politikerna starta processen att träffa föräldrargrupper och förankra ute i partierna, Snavlundas elever kommer hamna i Rönnehytta och Åmmebergs i Hammars skola. Redan till hösten borde skolorna läggas ner för att klara budget, Askersunds kommun har just nu ett beting på 31 miljoner kronor att dra in, och värre lär det bli allt eftersom lågkonjunkturen blir allt svårare, menar Solweig Samulesson. 

marie.hansson@sr.se

019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".