1 av 2
Bristvara. Foto: Anna Nyström
2 av 2

För få toaletter - ett lagbrott

I Sveriges Radio Örebros kartläggning av skoltoaletter visar det sig att tre av länets högstadieskolor bryter mot arbetsmiljölagen för att de inte erbjuder tillräckligt många toaletter åt eleverna. Det handlar om Engelska skolan och Lillåns skola i Örebro och Skrantaskolan i Karlskoga. Enligt arbetsmiljölagens riktlinjer ska inte fler än 15 elever behövas samsas om en toalett.

På Engelska skolan tvingas 22 elever dela på en toalett, på Lillåns skola är siffran drygt 18 och på Skrantaskolan i Karlskoga 16.

Engelska skolans rektor Greg Canyon säger att han är väl bekant med arbetsmiljölagen, men att han inte kände till att hans skola bryter mot den. 

- Varningsklockor ringer bara när det är något som är angeläget, och det har det inte varit, säger Greg Canyon. I diskussioner med hyresvärden om lokalerna har frågan om antalet toaletter aldrig kommit upp, men bryter vi mot lagen ska vi självklart korrigera det, lovar han.

- Ofta handlar det om att skolorna tar in fler elever än lokalerna klarar, säger Stefan Hult, inspektör på Arbetsmiljöverket.

På Engelska skolan menar Greg Canyon att förklaringen till toalettbristen kan vara just den, att eleverna blivit fler utan man hunnit anpassa lokalerna.
Han säger att han ser allvarligt på bristerna och att han nu ska ta kontakt med hyresvärden och skolans högsta ledning.

Vem som ska betala för toaletterna och när de kan tas i drift, vet inte Greg Canyon i dagsläget, men en handlingsplan ska tas fram, säger han.

Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se

Antal toaletter på skolorna

Örebro:
Gumaeliusskolan
Antal elever: 525
Antal toaletter: 35

Engelska skolan
Antal elever: 485
Antal toaletter: 22

Lillåns skola
Antal elever: 457
Antal toaletter: 25

Adolfsbergsskolan
Antal elever 415
Antal toaletter: 41

Mellringeskolan
Antal elever: 410
Antal toaletter: 42

Karlskoga:
Österledskolan

Antal elever: 332
Antal toaletter: 32

Skrantaskolan
Antal elever: 385
Antal toaletter: 24

Lindesberg:
Stadsskogsskolan
Antal elever: 518
Antal toaletter: 55

Fröviskolan, Lindesbergs kommun
Antal elever: 270
Antal toaletter: 23 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".