Landstingsskatten kan höjas

Det kan bli en höjning av landstingsskatten med 50 öre nästa år. Det säger landstingsrådet och Socialdemokraten Marie-Louise Forsberg Fransson idag. Dom statsbidrag som regeringen beslutat om kommer att innebära 60 miljoner kronor extra till landstingets budget nästa år men det räcker inte på långa vägar för att klara landstingets sparkrav, säger Marie-Louise Forsberg Fransson

Enligt Forsberg Fransson så är höjda avgifter ingen bra väg för att öka landstinget inkomster. Istället lutar det alltså åt en skattehöjning, kanske så mycket som 50 öre nästa år, säger Marie-Louise forsberg Fransson .

Idag är landstingskatten i Örebro län 10 kronor och 68 öre på varje intjänad hundralapp. En höjning med 50 öre skulle innebära en skattekrona på 11 kronor och 18 öre.

Moderaterna säger däremot nej till alla planer på en skattehöjning i landstinget. Oppositionsråd Kent Persson menar att en sån höjning bara skulle slå mot dom som tjänar minst.

-Vårt landsting har redan en hög landstingsskatt och en höjning är inget som moderaterna tänker ställa sig bakom, säger Moderatenas Kent Persson med ansvar för landstingsfrågor.

jens.tisbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".