1 av 2
Tofyk Kaya som jobbar på resturang i Varberga som hyr lokal av ÖBO. Foto:Peter Bjurbo/SR Örebro
2 av 2

ÖBO vill ha del av spelintäkter

Det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, ÖBO, ska börja kräva in intäkter från restaurangers spelverksamhet. Ett krav för att restaurangerna ska få fortsätta hyra av ÖBO blir att betala en procentuell del av omsättningen från spelmaskinerna i hyrestillägg till ÖBO.

Flera av krögarna är kritiska, en av dem är Tofyk Kaya som jobbar på restaurang i Varberga.

Flera av krögarna som hyr av det kommunala bostadsbolaget är kritiska.

- När man jobbar och sliter betalar man tillräckligt med skatt och arbetsgivaravgifter. Varför ska man betala en extra avgift, undrar Tofyk Kaya, som jobbar på restaurang i Varberga i Örebro.

I förra veckan sa Örebrobostäder, ÖBO, upp hyresavtalet med flera restauranger. Hyran löper ut den sista december i år.

Om restaurangerna vill fortsätta hyra av ÖBO efter det datumet så ställer bostadsbolaget upp en rad krav. Bland annat tillkommer ett hyrestillägg på 2,4 procent av nettoomsättningen för spelverksamhet.

På spelföretaget Svenska Spel som ser till att statens riktlinjer för spel hålls så reagerar man med förvåning på det här.

- Det är lite märkligt att ett kommunalt bostadsbolag tar del av spelintäkter. Ju mer spel på restaurangen ju mer intäkter blir det ju till kommunen, och det kan man ju ha synpunkter på, säger Johan Tisell, informationschef på Svenska Spel.

Örebrobostäder motiverar kraven med att de vill veta hur stora intäkter spelmaskinerna ger.

- I det här fallet vill vi se till att spelverksamheten fortsätter vara en sidoverksamhet och inte en huvudverksamhet. Och det är en ganska liten del som tillfaller fastighetsägaren, säger Jeanette Berggren, som är chef för lokaluthyrningen på Örebrobostäder.

Reporter
Peter Bjurbo
019-19 20 00
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".