Allt fler vaccinerar sig mot cancer

Trycket efter vaccin mot livmoderhalscancer ökar för varje månad. Vaccinet har funnits på marknaden sedan en tid tillbaka och än så länge får vaccinet bekostas ur egen ficka.

Görel Eriksson är sjuksköterska på Capio Läkargruppen i Örebro. På tisdagskvällarna har deras drop-in-mottagning fyllts av tonårstjejer som beslutat sig för att vaccinera sig 

– När vi såg att trycket blev så här hårt under våran högsäsong i höstas så hann vi inte med, tyckte vi. Utan då har vi haft drop-in mottagning på tisdagar. Vi har haft mellan 180 och 200 tjejer i månaden som har kommit för vaccination, säger Görel Eriksson

Humant papillomvirus, HPV, är ett virus som det finns mer än 100 typer av och de flesta är ofarliga. Men några virus kan ge upphov till cancer i livmoderhalsen och andra orsakar könsvårtor, så kallade kondylom.

Vaccinet ger inte fullt skydd, men har visat sig ge ett bra skydd mot de vanligaste varianterna som kan orsaka cancer i livmoderhalsen. I landet är det 450 kvinnor varje år som insjuknar i livmoderhalscancer och omkring 150 kvinnor dör varje år av sjukdomen. Vaccinet är förebyggande och ges helst före sexdebuten.

På Capio Läkargruppen ger man vaccinet Gardasil och vaccinationsserien består av tre separata doser som ges med olika månaders mellanrum under ett år.

Julia Almstedt från Örebro är fjorton år har bestämt sig för att vaccinera sig och har fått sin första spruta.

– Man har hört bland kompisar som har fått och så var vi på studiebesök på vårdcentralen i Adolfsberg med alla tjejer i klassen och då snackade dom om det.

Är det vanligt att tjejer i din ålder tar ett sådant här vaccin?

– Jag vet inte men det är några tjejer i klassen i alla fall som har gjort det, säger hon.

Men det kostar lite pengar?

Ja, fast jag vet inte riktigt hur mycket. Det är inte jag som betalar, skrattar Julia Almstedt.

Reporter
Andreas Morén
019-192000 
andreas.moren@sr.se