Forskare på Grimsö mordhotade

Vargens spridning här i vårt län och på andra håll i landet har lett till så starka reaktioner att forskarna på Grimsö forskningsstation i norra delen av Örebro län vid flera tillfällen mordhotats. Hotfulla brev, sprängladdningar och knivhot är några exempel på hot.
Så här stod det bland annat i ett brev som damp ner i forskningsstationens brevlåda och som riktade sig till alla som jobbade där: "Ni jävla Vargälskare hoppas ni kommer ut i skogarna här i Bergsslagen, så ska vi knäppa er, just nu finns flera bössor skarpladdade. Bössor finns också att gräva ner dessa vargjävlar tillsammans med er. Det är ni era jävlar som har planterat ut vargjävlarna från lekstugan i Grimsö en lekstuga för dom som tydligen är mindre vetande vad vargjävlar ställer till med för fårägare och vanligt folk. Men vi har skarpladdat nu, nu kommer det att smälla i skogarna här i Bergslagen, så vi blir av med vargplågan, ohyran..." Henrik Andrén, enhetschef på Grimsö forskningsstation, säger att forskarna känner sig missförstådda. Forskarna sysslar ju bara med forskning och har inget med bestämmelser att göra. Det är Naturvårdsverket som bestämmer, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".