Produktionsstopp i påsk

Flera av de större industrierna i Örebro län kommer att dra ner eller helt stoppa produktionen under veckorna runt påsk, det visar en rundringning som Sveriges Radio Örebro gjort. Påsken brukar vanligtvis vara en hektisk tid med mycket att göra samtidigt som många anställda vill vara lediga. Men i den rådande lågkonjunkturen är situationen den motsatta.

- Vi har bestämt att stå med vår produktion under två veckor, både den här veckan och nästa vecka, säger Jan Pieters, vd på Haldex Garphyttan.

En rundringning som Sveriges Radio Örebro har gjort visar att flera av de större industrierna i Örebro län kommer att dra ner eller helt stoppa produktionen under veckorna runt påsken. På Volvo CE i Hallsberg har de inget annat val än att stoppa produktionen under två veckor då deras leveransmottagare har stopp i sin produktion. Samtliga arbetsgivare som vi pratat med uppger lågkonjunkturen som orsak.

- Det är orderläget som fortfarande är väldigt svagt. Det finns helt enkelt inte något behov av att producera fullt ut, säger Jan Pieters.

På Flera av företagen brukar påsken annars vara en hektisk tid. Dan Johansson, vd på Arvin meritor, säger att de tidigare år ”kört för fullt” under påsken och att de flera gånger varit tvungna att be anställda, som egentligen skulle vara lediga, att arbeta. Jan Pieters beskriver en liknande situation på Haldex Garphyttan.

- Vi brukar normalt sätt köra för fullt, både under påsk, midsommar och storhelger generellt, säger han. Så det här är en mycket, mycket ovanlig situation som vi inte har varit med om sedan många, många år tillbaka.

Det är dock inte alla av företagen som vi har pratat med som kommer att dra ner eller stoppa produktionen. På Outokumpu går produktionen redan på lågvarv och fortsätter så även under påsken. På andra arbetsplatser har produktionsstopp genomförts flera gånger under våren.

- Vi har faktiskt stått en vecka under mars också, och vi har stått perioder i januari, februari också, säger Jan Pieters på Haldex Garphyttan. Det här är inget speciellt men det är klart att i samband med påsken så kan man få en extra lång ledighet för de anställda.

Reporter
Anders Ekwing
019-192000
anders.ekwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".