Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Budgetunderskott hotar Hällefors

En budgetprognos för Hällefors kommun visar att kommunen riskerar att gå med fem miljoner i underskott i år. Det skulle i så fall vara ett negativt trendbrott för kommunen som haft sin ekonomi i balans under de senaste fem åren.
Ja, ekonomin går åt fel håll just nu för Hällefors kommun. Delårsbokslutet för det första halvåret i år visar att kommunen gick back med drygt tre och en halv miljon kronor, och prognosen för resten av året visar alltså på att underskottet kommer vara ännu större när året är slut. Den största enskilda orsaken till det är att personalkostnaderna inom äldreomsorgen har ökat mer än budgeterat. Det beror i sin tur framför allt på att kommunen prövar nya arbetstidsformer som till exempel 3-3-systemet. Också skolan går med underskott, både Hällefors egen skolundervisning i förskola och grundskola, men dessutom har kostnaderna för gymnasiskolan växt eftersom fler elever än beräknat valt att gå en utbildning på annan ort. Dessutom kommer flyktingverksamheten kosta mer än vad kommunen får i bidrag från staten. Den här prognosen ska diskuteras i kommunstyrelsen i nästa vecka. Några beslut om nerdragningar väntas inte då, men i både omsorgsnämnden och bildningsnämnden i Hällefors pågår diskussioner om vilka åtgärder som måste till för att få kommunens budget att hålla i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".