Örebro

Tvekan till bostäder i Alnängarna

Planerna på ett nytt bostadsområde på Alnängarna mellan sjukhuset och Rynninge i Örebro har stött på patrull. Det är miljönämnden som tittat på detaljplanen och har flera invändningar kring lämpligheten att bygga på marken. Bland annat är marken sank och översvämningsrisken från Svartån stor.

Miljönämndens åsikter väger tungt när frågan ska vidare till beslut. Det är en diger lista med synpunkter som Miljönämnden radar upp. Marken är för sank, risken för att Svartån svämmar över är stor, marken är kraftigt förorenad från gamla industrier och närheten till CV och avloppsverket i Skebäck gör att buller och lukter påverkar boendemiljön.

Dessutom kan området betraktas som en grön lunga, nära stan som istället skulle lämpa sig bättre som naturreservat.

- Att bygga stadsnära, med gång och cykelavstånd från stadskärnan är annars prioriterat för Örebro kommun men i samband med nedgången i ekonomin så är trycket på nya bostadsområden inte lika stort, säger miljöpartiets Fredrik Persson.

Hur området kring Alnängarna ska se ut det återastår alltså att se, men viktigare är att få till den väg som ska gå genom området, enligt Persson. En väg som via Slussbron över Svartån ska förbinda dom östra stadsdelarna med sjukhuset och matartrafik mot norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".