1 av 2
Sämre tillgång till tandläkare ger sämte tandhälsa visar enkät. Foto:Pontus Lundahl/SCANPIX
2 av 2

Få tandläkare - sämre tandhälsa

Det är stora skillnader mellan kommunerna i länet när det gäller tillgången på tandläkare. I kommuner med brist på tandläkare, upplever åldergruppen mellan 30 och 40 år att de har en sämre tandhälsa, enligt en ny studie från Örebro läns landsting.

I Ljusnarsberg, Laxå och Degerfors är det eller har det varit ont om tandläkare, medan det i Örebro stad finns gott om tandläkare och i kommuner där det jobbar många tandläkare, både privata och inom Folktandvården, så upplever sig 30 till 40-åringarna ha en bra tandhälsa.
Och omvänt, i kommuner med få tandläkare och där det kan vara svårt att få en tid hos tandläkare, så tycker den här åldersgruppen att deras tänder inte är i bästa skick.

Degerfors är en av de kommuner där det har varit svårt att få en tid hos tandläkaren. Men Britt-Marie Sandberg, områdeschef inom Folktandvården, menar att det nu har blivit bättre och att de inom ett halvår ska ha jobbat bort de tidigare årslånga köerna till Folktandvården.

I den enkätstudie som landstinget presenterat framhålls att på grund av en fortsatt förväntad brist på tandvårdspersonal, så finns det en ökad risk att missa tidig upptäckt av försämrad tandhälsa.

”Detta innebär ett ökat behov av mätning och värdering av munhälsa och tandvårdens resurser, kvalitet och resultat för att på ett faktabaserat sätt kunna möta framtidens krav. Den växande gruppen äldre i det svenska samhället innebär stora framtida utmaningar för tandvården. Antalet tandläkare inom svensk tandvård kommer att sjunka inom en nära framtid, samtidigt som effekterna av minskad sjukdom hos de yngre inte påverkar efterfrågan eller behov hos de grupper vi här studerar.
Detta inte minst mot bakgrunden av att de äldre numera bibehåller sina tänder i allt större omfattning, vilket medför ett stort behov av att underhålla lagningar och restaurationer. Utöver detta finns ett växande behov av estetisk tandvård”, står det bland annat i studien.

Reporter
K-G Ekblom
019-192022
karl-gunnar.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".