Bild Scanpix

Fler fästingar gör att TBE ökar

Fästingarna gynnas av ett varmare klimat och forskarna ser nu hur fästingarna sprider sig allt mer över landet. Antalet fall av den fästingburna hjärninflammationen TBE ökade förra året med 24 procent och det finns anledning att vaccinera sig mot denna virussjukdom om man visats i fästingtäta områden.

I fjol drabbades 224 svenskar av den fruktade TBE-infektionen mot 182 fall året innan.
Östra Svealand, alltså Stockholm, Uppsala och Södermanlands län hade flest av fallen eller 70 procent. I Stockholms skärgård och längs Mälardalen har det alltid funnits många fästningar. Men nu ser vi också en utbredning till andra delar av landet. Ja till och med i Norrland börjar fästingarna nu att dyka upp.

Lars Lindquist, infektionsläkare och adjungerad professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tror att den snabba ökningen av TBE-fall beror på följande.

- Dels så har utbredningen av sjukdomen i södra Sverige ökat. Och den största ökningen har skett kring Vänern och Vättern och Västkusten och Västra Götaland. Vi ser ett större utbredningsområde av TBE, och det kan bero på klimatförändringar då det finns fler fästingar.

Marika Hjertqvist är epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, kan inte ökningen i statistiken bero på att sjukdomen nu får större uppmärksamhet.

- Ja, det kan spela in. Men förmodligen är ökningen reell också, att sjukdomen verkligen har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".