Många restauranger har trädäck fast kommunen kräver att serveringarna ska ligga direkt på trottoaren
Örebro

Markägare styr serveringars utseende

Trots att Örebro kommun tvingat krogägarna att ha sina uteserveringar direkt på trottoaren, så är det ändå många restauranger som byggt upp uteserveringar på trädäck. Det beror bland annat på att kommunen inte äger all mark i innerstan.

Som vi berättade i morse är flera krogägare upprörda över att de tvingas placera sina uteserveringar direkt på marken. Trots det är det alltså flera krogar som byggt upp höga trädäck inför sommaren. Det finns nämligen flera undantag från kravet. Är trottoaren knölig eller lutar kraftigt så är det okej med trädäck. Sen är det som sagt flera krogar som ligger på mark som Örebro kommun inte äger och därför inte har någon rätt att bestämma över. Det här innebär alltså att uteserveringen påverkas av var krogen ligger. Stora Hotellet ligger på mark som kommunen inte äger och där är det okej med trädäck. Hundra meter längre ner ligger Pitchers på kommunens mark och där har uteserveringen tvingats ner på trottoarnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".