Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Cecilia Ekenberg, arbetsförmedlare i Örebro och kontaktperson gentemot Samhall. Foto: Anna Nyström
2 av 2

Få funktionshindrade på Samhall

Många funktionshindrade kan inte länge få jobb inom statliga Samhall med uppgift att sysselsätta just den gruppen.

En majoritet av 130 arbetsförmedlare runt om landet, menar att det blivit allt svårare att anvisa funktionshindrade till Samhall, eftersom företaget ändrat inriktning. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort.
Från att tidigare ha erbjudit arbete i skyddade verkstäder, inriktar sig Samhall numera på tjänste- och servicesektorn, vilket ökat kraven på de anställda. De som har svårare funktionshinder platsar ofta inte längre.
På Arbetsförmedlingen i Örebro menar man att det behövs alternativ till Samhall, för att funktionshindrade inte ska sitta sysslolösa.


Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se

Sveriges Radios undersökning om Samhall

Totalt 130 arbetsförmedlare i landet har svarat på Sveriges Radios enkät om Samhall.
60 procent pekar på att Samhall på flera håll i landet ofta inte kan ta hand om de personer som har mest behov av skyddat arbete.
Sex av tio upplever att Samhall ibland eller ofta numera anställer personer med lättare funktionshinder än företaget egentligen är till för.
En majoritet av arbetsförmedlarna menar att utvecklingen mot färre egna industriverkstäder och fler jobb i tjänste- och servicesektorn, har försvårat för de mest behövande. Varannan arbetsförmedlare tycker att Samhall inte längre lever upp till sitt kärnuppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".