Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Gunilla Gehlin, fastighetsskötare på Samhall i Örebro. Foto: Anna Nyström
2 av 2

Friska får jobb på Samhall

Många som får jobb på statliga Samhall har inga funktionshinder, trots att det är den målgrupp som företaget ska sysselsätta. 
Det kan det räcka med värk i kroppen för att kvalificera sig för en anställning i företaget.

Gunilla Gehlin är en av Samhalls friska medarbetare. Hon jobbar som fastighetsskötare i Örebro. Hon hade problem med axlarna en gång i tiden.
-Och det känner jag ju av än om jag jobbar med för mycket monotona rörelser - kanske går och trimmar en hel vecka eller så.
En uppgift som kan bli för tung för den som är funktionshindrad. 

Från att tidigare ha erbjudit jobb på skyddade verkstäder har Samhall alltmer gått över till tjänste- och servicejobb på den öppna arbetsmarknaden. Någott som ställer helt andra krav på social kompetens, flexibilitet och fysisk förmåga hos de anställda. Därför är många av Samhalls anställda friska, utan fysiska och psykiska funktionshinder. 

Men Robert Ohlson, distriktschef för Samhall i Örebro län ser inga problem med att friska personer har jobb på Samhall istället för de fysiskt och psykiskt funktionshindrade som egentligen ska jobba där. Han skyller urvalet av anställda på Arbetsförmedlingen, som ansvarar för att anvisa funktionshindrade till Samhall.
-Vi jobbar ju bara med de personer som vi får anvisade till oss ifrån arbetsförmedlingen och där är det deras bedömningar som gäller.

Men på Arbetsförmedlingen tycker sektionschef Liisa Ejdenvik att man anvisar rätt personer eftersom kraven inom Samhall har ökat.
-I dag krävs det att arbetstagaren är flexibel, kan flytta från en arbetsplats till en annan, kan byta arbetsuppgifter och så vidare.

Läs även:

Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".