Giftigt slam på åkrarna

Nyligen slog ett stort antal forskare och naturvårdare larm om att näringsrikt avloppsslam som sprids på åkrarna kan innehålla gifter. Hallsbergs kommun är en av de kommuner som nu testar sånt slam på åkrarna.

- Vi har gjort det på ett test, ett försök, på en mindre areal. Det är på en mindre areal vi sprider slammet. Det handlar mer om att testa mot lukt och andra problem, säger Peter Israelsson, förvaltningschef på miljö- och teknikförvaltningen på Hallsbergs kommun.
I Örebro län sprids redan omkring 9 000 ton rötslam från avsloppsverken ut på åkrarna. Slammet innehåller ämnet fosfor som är ett viktigt näringsämne.
Till skillnad från vanligt konstgödsel är slammet billigt. Dessutom anses det miljövänligt för det för näringsämnen tillbaka till åkern, där det kom i från från början.
Men slammet kan alltså innehålla giftiga ämnen, något som forskare och naturvårdare uppmärksammade nyligen.
Samtidigt hoppas många på att den miljöcertifiering som nu bland annat Svenskt vatten, LRF och många politiker tagit ställning för ska ge rent slam. Och det tror Peter Israelsson är en bra väg att gå.
- Har man då en certifiering så har man det då dokumenterat att det inte finns alla möjliga substanser i det, säger Peter Israelsson, förvaltningschef på miljö- och teknikförvaltningen på Hallsbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".