Kommuner och landsting

Nya stora besparingskrav

Örebro kommun måste spara ytterligare 80 miljoner kronor i år, utöver dom dryga 50 som redan är planerade. Det står klart efter att SKL-Sveriges Kommuner och landsting presenterade nya skatteprognoser idag.

-Situationen är mycket allvarlig menar Staffan Werme, kommunstyrelsens ordförande och folkpartist. För landstinget är det ytterligare över 30 miljoner som ska sparas.

Han menar att skolan är ett område som kan bli föremål för ytterligare besparingar. I mitten av maj ska han samla alla förtroendevalda politiker i kommunen för att få en diskussion om var man kan spara.

Den nya prognosen innebär nya sparkrav för alla kommuner och landsting i Sverige.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) reviderar ned sin prognos för skatteunderlaget. Skatteunderlaget väntas nu öka med i snitt en procent per år 2009 och 2010, vilket är lägre än på många år. Enligt prognosen som gjordes i februari beräknades skatteunderlaget öka med 2,3 procent i år och 1,6 procent 2010. Den nya prognosen innebär att konsumtionsutrymmet minskar med 8 miljarder kronor per år. ”Den senaste tidens statistik och signaler från omvärlden tyder på att den ekonomiska krisen blir djupare än vi tidigare räknat med. Vi har därför, i likhet med de flesta andra bedömare, tvingats revidera ned prognosen både för 2009 och 2010”, skriver SKL:s tf chefekonom Stefan Ackerby. Enligt prognosen från april i fjol, som många kommuner och landsting baserar sitt budgetarbete på, väntades skatteintäkterna för 2010 vara 44 miljarder kronor högre än man nu räknar med. Eftersom pris- och löneökningarna också har stannat av blir dock effekten för kommunernas och landstingen ekonomi inte riktigt så stora utan stannar på cirka 21 miljarder, enligt Ackerby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".