Örebro

Lämna in din trasiga stereo

Örebro kommun och Naturskyddsföreningen och anordnar idag, lördag, en insamlingsdag för elektronikavfall på Våghustorget.

Syftet är att göra örebroarna uppmärksamma på att elektronikskrot såsom mobiltelefoner och mp3-spelare ska återvinnas när de inte längre används.
Enligt Örebro kommuns avfallstekniker, Peter Smedberg, är örebroarna duktiga på att inte slänga elektronik i soporna, men det är fortfarande många som låter bli att återvinna apparaterna.
- Elektronik- och kemikalieavfall är det avfall som är viktigast att sortera. Varje gram som hamnar fel, finns en risk för både människa och miljö, säger han. Maria Hellström från Naturskyddsföreningen, som anordnar dagen, säger att många inte vet att man kan lämna sitt elektronikavfall för återvinning, och att elskrotet behöver mer uppmärksamhet.
- Det är ganska bekvämt att bara låta den gamla mobilen ligga i en låda. Vi vill göra det lättare att lämna prylarna genom att samla ihop dem på Våghustorget. Annars kan man bara lämna dem till kommunens återvinningscentral, säger Maria Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".