Den nya IPRED-lagen kan bli ett lyft för filmuthyrarna. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Örebro

Ny lag kan lyfta videobutikerna

Den nya IPRED-lagen kan bli ett lyft för filmuthyrarna. Det tror Patrik Drugge, chef för en av videobutikerna i Örebro. Men än är det för tidigt att säga att lagen gett någon effekt.

Patrik Drugge, chef vid Filmkedjan i Örebro, hoppas att folk kommer att börja hyra mer film. De senaste åren har hans intäkter minskat med ungefär 30 procent, något han ger illegal fildelning skulden för.
- Man kan väl säga att den målgrupp man tappat är de som hyrde mest film förut från 18 till 30 år, och där har man de stora nedladdarna just nu och det blir inte bättre om inte de här lagarna hade kommit, det hade snarare blivit sämre. Det kommer att bli betydligt bättre än det har varit de senaste åren, säger Patrik Drugge.

Han menar att de böter man riskerar få om man fortsätter att ladda ner film illegalt är nog avskräckande för att folk ska sluta. Men när Sveriges Radio Örebro var ute på stan och pratade med ungdomar verkade det inte som om de var redo att sluta ladda ner och börja hyra film istället.

- Jag tycker inte att man ska oroa sig, man kommer på nya sätt man kan skydda sig på så det ordnar sig. Man kan inte skrämmas av att några blir bötfällda, det är bara att köra på, säger en av ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".