Bloggare förlorade A-kassan

En arbetssökande blev av med a-kassan för att han bloggade för en tidning. Det är något som retat upp riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson från Örebro(S).

I dag var frågan uppe i riksdagen och hon fick svar från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Efter det att Eva-Lena Jansson lyft frågan vad en arbetssökande verkligen få göra utan att riskera sin ersättning från a-kassan.

I sin interpellation skriver Eva-Lena Jansson att det i dagarna har uppmärksammats att en arbetslös person kan förlora sin ersättning från a-kassan på grund av att han börjat blogga på tidningen Smålandspostens hemsida.

”Mannen har inget kontrakt med tidningen och får heller ingen ersättning för detta bloggande. IF Metalls a-kassa har gett mannen besked att han är tvungen att sluta blogga om han ska ha rätt till heltidsersättning från a-kassan.

En tillfrågad utredare på Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, tycker att beskedet till mannen låter underligt. Dagens bloggande kan ofta jämställas med att skriva dagbok och mig veterligen har ingen någonsin fått avdrag på a-kassan för att man skrivit dagbok”, står det till exempel i frågan till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Ministern ska nu lyfta frågan till Arbetslöshetskassornas Samorganisation, enligt Eva-Lena Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".