1 av 3
Foto:Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 3
3 av 3

Från gatan till internet

När den svenska sexköpslagen infördes för tio år sedan blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Då flyttade prostitutionen från gatan till internet. Och där har den blivit kvar och vuxit. På hundratals sexsajter och escort forum erbjuder män och kvinnor sexuella tjänster helt öppet, och intresset att köpa är stort. Det visar en undersökning av sexhandeln på nätet som Sveriges Radio har gjort .
Vad männen skrev och sa kan du ta del av här nedan, liksom hur Örebro-annonsen såg ut.

Under en vecka satte flera av Sveriges Radios lokala kanaler, däribland SR Örebro, ut fingerade, lokalt riktade, sexannonser på några av de mest aktiva sexsajterna. Responsen blev överväldigande.

”Dizzie” som sexsäljaren i Örebros annons kallades, fick på några timmar ett tjugotal mail från män från Örebrotrakten som var intresserad av hennes tjänster. Efter några dygn hade 90 samtal tagits emot av ”Dizzies” obemannade mobiltelefon.

Att sälja sex är inte olagligt, det är köparen som begår brottet. Men få åker fast. I Örebro har ingen dömts för sexköp under de tio år som lagen funnits. Och enligt polis och åklagare är det inget brott man prioriterar.

Så blev sexköpslagen bara ett slag i luften? Har flytten från gatan till internet till och med ökat prostitutionen i Sverige?

Ta del av Sveriges Radios undersökning och hör av dig med synpunkter, frågor eller tips.

Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se
nyheter.orebro@sr.se

Fråga

Fakta: Sexköpslagen i Sverige

Sedan 1 januari 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige. Förbudet infördes som en av flera åtgärder för att motverka prostitution.
Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Just nu pågår en utredning om tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet fått. Brottsförebyggande rådet har tidigare konstaterat att det är svårt att efterleva lagen, främst när det gäller den dolda prostitutionen. Den 30 april 2010 ska utredningen presenteras.

Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".