Alléskolan anmäls av DO

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anmäler nu Sydnärkes Utbildningsförbund till Arbetsdomstolen.

Anledningen är att en kvinnlig behörig lärare sökte jobb på gymnasiet Alléskolan i Hallsberg, men blev inte ens kallad till intervju. I stället anställdes en yngre man.

- När kvinnor diskrimineras i arbetslivet sker det ofta på flera grunder samtidigt. I det här sammanhanget har både kön, ålder och kvinnans utländska bakgrund gjort att hon missgynnats, säger diskrimineringsombudsman Katri Linna i en kommentar.

Den 48-åriga kvinnan, som har polskt ursprung, sökte jobb som matematiklärare på en gymnasieskola i Hallsberg. Hon är behörig gymnasielärare i matematik och har många års yrkeserfarenhet.

Till intervju kallades fyra unga män - alla med svensk bakgrund - till intervju. Ingen av dem hade lika lång arbetslivserfarenhet som kvinnan, och två av dem saknade behörighet som gymnasielärare i matematik.

Nu anmäler diskrimineringsombudsmannen Sydnärkes Utbildningsförbund, som drivs av de tre kommunerna Askersund, Hallsberg och Laxå, till Arbetsdomstolen för diskriminering och yrkar på ett skadestånd på 120 000 kronor till kvinnan.

Enligt DO har kvinnan missgynnats på grund av att hon är kvinna, att hon är äldre än de övriga sökande samt att hon har utländsk bakgrund.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".