Många kommer sakna vaccin i länet

Det kommer att dröja innan det finns ett fungerande influensavaccin för invånarna i Örebro län om den nya influensan kommer hit. Dessutom är det bara en mindre grupp i samhället som kan bli aktuell för vaccinering. Det säger länets smittskyddsläkare Hans Fredlund.

- I första hand är det medicinska riskgrupper som ska bli vaccinerade. I andra hand är det personer med viktiga samhällsfunktioner som ska bli vaccinerade. Det kan handla om olika saker som måste fungera, till exempel vatten och el, förklarar Hans Fredlund.

Vilka grupper som blir aktuellt för vaccinering mot den nya influensan som nu sprids snabbt över världen, det framgår av den pandemiplan som landstinget tagit fram för Örebro län. En plan som inte finns tillgänglig för allmänheten, men som Sveriges Radio Örebro har tagit del av.

Enligt planen är det personer med mycket viktiga samhällsfunktioner som först får vaccin. Sedan kommer vårdopersonal. Efter det kommer nyckelpersoner för kommunal service. Sist kommer friska personer mellan 18 och 64 år.

- Precis hur det där kommer att ske beror på hur mycket vaccin, och vi vet att dröjer flera månader innan vi får ett vaccin, säger Hans Fredlund.

Om alla invånare i Örebro län ska få vaccin så krävs det hundratusentals vaccindoser, och det är inte sannolikt enligt smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".