Örebromodell sprids över landet

Idén med att ha ett interreligiöst råd, som Örebro kommun har haft i två års tid, sprider sig nu utanför länsgränserna. Flera kommuner har visat intresse berättar Lars O Molin, som är kristdemokrat och ordförande i interreligiösa rådet i Örebro.

Rådet, som kallas för interreligiösa rådet. har funnits i två år. I rådet ingår pastorer, imamer och präster. Gruppen träffas två gånger per år och kallas in till fler möten om speciella händelser sker. Sist kallades alla in för att ge råd när Nerikes Allehanda publicerade Muhammedteckningarna.

Nu går alltså idén om interreligiösa råd på export utanför länsgränsen. Flera kommuner har hört av sig till Lars O Molin, kristdemokrat och ordförande i interkulturella rådet i Örebro, med frågor om satsningen.

En kommun som fått inspiration av Örebro är Östersunds kommun. Men där har kommunen gjort lite annorlunda berättar Jens Nilsson socialdemokratiskt kommunalråd.

-För några veckor sedan bestämde vi oss för att dra i gång en ideell förening som heter interreligiös och kulturell dialog i Östersund.

Han tycker att stommen är folkrörelsen för att satsningen ska bli hållbar, därför blev det inte någon kommunal angelägenhet i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".