SKL trycker på om omskärelse av pojkar

Alla landsting i Sverige borde erbjuda omskärelse av pojkar, även om det inte är medicinskt motiverat. Det tycker organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Örebro läns landsting utför inte omskärelser i dag, berättar Ove Andrén, klinikchef på Urologen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Om landstinget tar ett beslut centralt om att erbjuda omskärelse så kommer det att genomföras, säger klinikchefen Ove Andrén.

Han tillägger att dessa operationer inte kommer att få högsta prioritet i jämförelse med till exempel canceroperationer som utförs på kliniken på USÖ.

Varje år omskärs cirka 3 000 pojkar i Sverige av religiösa eller kulturella skäl. Cirka 1000 av dessa omskärelser utförs inom den offentliga hälso- och sjukvården. Några få utförs av personer som har särskilt tillstånd av Socialstyrelsen. Övriga omskärs utomlands eller av privatpersoner utan att något landsting är inblandat.

- Vi ska se till barnets bästa, och det är att omskärelse av pojkar sker med god hygien och med smärtlindring. Det bör utföras inom alla landsting. Annars kan det öppna för obehöriga att utföra ingreppet utan vare sig smärtlindring eller tillräckliga kunskaper, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".