Allt fler i länet hamnar hos Kronofogden

Allt fler privatpersoner och företagare i Örebro och Värmland hamnar hos kronofogden. Under första halvåret i år ökade antalet ansökningar om betalningsföreläggande med 21,4 procent jämfört med samma period förra året.
Under samma period ökade antalet ansökningar om betalningsföreläggande i hela landet med 15 procent, vilket innebär att ökningen i Örebro och Värmland ligger en bra bit över riksgenomsnittet. Vad som ligger bakom ökningen är fortfarande oklart, men enligt Ture Östlund på Kronofogdemyndigheten i Örebro kan ökad arbetslöshet och att hushållen skuldsätter sig allt mer vara en del av förklaringen. Att de som har skulder att driva in blivit mer effektiva och snabbare vänder sig till kronofogden för hjälp är tillsammans med den dåliga konjunkturen också en bidragande orsak till att folk har svårare att betala sina räkningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".