1 av 2
Arkivbild. Foto: Mats Andersson/Scanpix
2 av 2

Polisen prioriterar inte sexköpsbrott

Polisen i Örebro prioriterar inte sexköpsbrott och har inte de verktyg som behövs för att komma åt sexhandeln på internet. Det menar kriminalinspektör Per Andreasson på Örebropolisen.

-Vi har inte nått den nivån riktigt i Örebro att vi tar det som nummer ett i våra prioriteringar.

Det Per Andreasson och hans kollegor på kriminalunderrättelsen gör, är framför allt att hålla koll på de sexsajter som används för att förmedla sexuella tjänster av personer i Örebro. Men någon spaning på sexköpare räcker inte resurserna till för, menar han. Det skulle kräva helt andra insatser.

-Om vi inte ska gå till några provokationsåtgärder så skulle man på något sätt behöva ha fysisk spaning på de som säljer sex. Sedan skulle man behöva kunna dokumentera köpet av sex med fotografier och liknande och därefter gripa och sedan kunna lagföra.

Per Andreassson tror att vore det ett antal poliser som under ett halvår får jobba med det så kanske det skulle lyckas.
Som det är nu är det annat som prioriteras. 
-Just nu är det våld i nära relationer som är på högkant, som vi försöker prioritera så mycket vi kan.

Vice chefsåklagare Kristian Agneklev i Örebro säger att han har förståelse för polisens prioriteringar när det gäller sexköpsbrotten. Men han önskar att det var annorlunda.

-Det vore ju bra om det fanns mer resurser så vi kunde ägna mer kraft även åt de här ärendena.

På polisen tror Per Andreasson att om sexköpsbrott skulle ge fängelse istället för böter, som idag, så skulle polisen börja jaga sexköpare, och fler skulle fällas.

-Då öppnas vissa tekniska möjligheter för polisen att bedriva bättre spaning och då tror jag att lagföringen skulle öka.

Reporter
Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se
019-19 20 47

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".