Bild från Stadsarkivet, Örebro kommun
Örebro

Först med historiska bilder på nätet

Som en av de första städerna i Sverige har Örebro nu gjort 19 000 bilder tillgängliga från drygt ett hundra år av stadens historia. Det var premiär på nätet i den gångna helgen och gensvaret var så stort att systemet kraschade. 

Intresset för att få se bilderna som visar gamla Örebro var så stort att servern gick ner, berättar Lars-Åke Madelid på Stadsarkivet.  Han tror att det är miljöerna som är så lockande. Att få se bilder från barndomen.
-Staden har förändrats väldigt mycket sen slutet på 50-talet, 60-och 70-talet. Här är bilderna så som deras barndomsminnen är. Det blir en nostalgidimma man går in i när man tittar på bilderna.

Stadsarkivet hoppas nu att den som tittar på bilderna och känner igen sig, skriver in sina personliga minnen i den kommentarsruta som finns vid varje bild.
-Det gör att det här bildarkivet kommer att bli bättre och bättre ju längre tiden går, desto mer information får vi kring varje bild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista