Wassilas Seidou är dotter till den fängslade örebroaren Foto:Peter Bjurbo

Dottern misstänker maktkamp

Dottern till den 67-årige man från Örebro som sitter fängslad i Togo misstänkt för att ha planerat en statskupp, tror att det är en maktkamp om presidentposten som ligger bakom gripandet.

Enligt UD har den 67-årige örebroaren Issifou Seidou fått besökt av en kommission för mänskliga rättigheter den 24 april. De rapporterade då att han mår bra och behandlas väl.

Issifou Seidou var en högt uppsatt officer i Togo men flydde på 80-talet till Sverige som politisk flykting där han lever som svensk medborgare. När han i år besökte sitt forna hemland så greps han tillsammans med flera högt uppsatta militärer, bland annat presidentens bror. Brodern var tills nyss försvarsminister i Togo men avsattes. Brodern är en mycket nära vän till den 67-årige örebroaren.

Wassila Seidou tror att det är ett politiskt maktspel som ligger bakom gripandet. Nästa år hålls val i Togo och hon tror att presidenten är rädd att brodern vill ta över makten och att han därför griper alla som står honom nära.

peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".