Obolmännen begärs häktade

Konkursförvaltaren i Obolkonkursen har begärt att de båda huvudmännen bakom det skandalomsusade bolaget ska häktas. De är misstänkta för grova bedrägerier eller grov förskingring.

I maj förra året sattes Obol Investment i konkurs på begäran av Längmanska företagarfonden i Luleå. Fonden riskerar förlora 10 miljoner kronor på Obolkraschen. De båda huvudmännen bakom Obol, Bo Johansson och Örebroaren Jan Sadlic flydde utomlands när Obolhärvan avslöjades 2006 och konkursförvaltaren har inte lyckats komma i kontakt med dem.

”Konkursutredningen har utvisat att det investerats över 100 miljoner kronor i Obol, samt att inga tillgångar fanns kvar vid konkursutbrottet utöver en tvistig fordran”, skriver konkursförvaltaren Einar Wanhainen i sin häktingsframställan till Örebro tingsrätt. Han anger att det finns synnerliga skäl till häktningen, enligt Affärsvärlden Affärsjuridiks nätupplaga. Obol sponsrade idrottsklubbar som Luleå Hockey, Plannja Basket och Basketligan.

Affärsidén var att få tillgång till nätverket runt de föreningar som företaget sponsrade och på det sättet få möjlighet att förvalta sponsorers och enskilda personers förmögenheter. Flera kända hockeystjärnor som Mikael Renberg, Patrik Juhlin och Mikael Karlberg, har satsat pengar i bolaget. Sammanlagt rör det sig om ett 40-tal fordringsägare som vill ha tillbaka sina pengar. Statsåklagare Staffan Granerfeldt på Ekobrottsmyndigheten är ännu inte klar med sin förundersökning mot Johansson och Sadlic. Han har det senaste året träffat de båda huvudmännen i Sverige några gånger.

-Senast i dag var Sadlic här för att titta på hur förundersökningen fortskrider. Mer vill jag inte säga, säger Staffan Granerfeldt.

-Det dröjer ytterligare ett par månader innan jag bestämmer mig om det blir åtal för grov förskingring alternativt grovt bedrägeri. Eller också lägger jag ner förundersökningen, säger Staffan Granerfeldt. CG Ström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".