Degerfors järnverk

Sänkt lön och kortare arbetstid

Degerfors järnverk vill nu att dom anställda ska gå ner i både arbetstid och lön. Företaget vill att de anställda ska jobba 80 procent för 80 procent av lönen under det närmaste halvåret.

Efter vinterns uppsägningar i Degerfors - då järnverket gick från femskift till treskift - är det nu ungefär 500 personer som jobbar kvar på järnverket. Nu vill företaget försöka undvika att avskeda fler. Dels för att det är bra långsiktigt att behålla kompetensen, men också för att en tillfällig lönesänkning ger en snabbare besparing för företaget.

-Men för dom anställda skulle det ge mycket mindre pengar i plånboken, enligt Bjarne Rasmussen, ordförande för metallklubben på Degerfors järnverk.

Metallfacket har nu presenterat förslag på hur företaget ska kunna spara pengar utan att varken sänka lönerna eller varsla. Men vilka dom idéerna är vill ingen av parterna avslöja.

Om det inte blir någon överenskommelse om sänkt lön och kortad arbetstid säger platschefen Olle Källgren att ungefär 60 personer kommer varslas om uppsägning.

-Även om det blir en överenskommelse så kan nya varsel i Degerfors inte uteslutas, säger Olle Källgren.

gabriel.stenström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".