örebro

Överväger att höja skatten

Det är det extrema ekonomiska läget som gör att Örebros ledande politiker nu överväger att höja skatten. 

- Det här är ett så omfattande reduceringsbehov som nog kommunen aldrig stått inför. Man måste överväga alla delar. Där finns ju också skattefrågan med som en diskussionspunkt, även om man inte ska börja där, säger kristdemokraten Lennart Bondeson.

Örebro kommun måste minska sina kostnader med ungefär en halv miljard kronor de kommande tre åren. Det visar de senaste beräkningarna från kommunens ekonomikontor. Anledningen är framför allt att lågkonjunkturen ger kommunen mindre skatteintäkter.

Att klara de här nerdragningarna bara genom besparingar, är det rimligt?

- Nej, det låter ju orimligt. det är svårt fortfarande att omfatta vad 550 miljoner innebär på tre år. Det kommer att bli smärtsamma och svåra prioriteringar, säger Lennart Bondeson, kd.

Flera av de örebroare SR Örebro pratade med under fredagen kunde tänka sig en högre skatt - men det fanns också andra idéer:

- Måste man hålla på att gräva här på torget? Måste man göra om här på Köpmangatan, det kostar väl pengar? Man får väl prioritera! Det kan väl inte vara viktigast det här, säger en kvinna.

- Varför inte höja skatten? Det är svårt att dra ner på något tycker jag, säger en man.

Samtidigt vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsätta en ”kriskommission” med anledning av det ansträngda ekonomiska läget i kommunen.

Oppositionsråden Lena Baastad (S) och Murad Artin (V) menar att när Örebro kommun kan behöva spara många miljoner, är det ett allvarligt läge som kräver att alla besparingar prövas förbehållslöst.

Därför vill de att kommunstyrelsens ordförande, Staffan Werme, kallar samman det de kallar en kriskommission.

Hur ska man klara det här utan att höja skatten?

- Varje verksamhet måste prövas, och då måste vi vara beredda att pröva också frågor vi har prioriterat politiskt tidigare. men när det gäller skattehöjningar så skulle jag ändå vilja se att det är staten som väljer att höja skatten till att börja med, säger Lena Baastad, S.

Hittills har politikerna bara bestämt inom vilka områden en femtedel av nerdragningarna ska göras, resten ska klubbas av kommunstyrelsen i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".