Allt fler älgolyckor i länet

Antalet viltolyckor har ökat kraftigt i Örebro län under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Det är framför allt älgolyckorna som ökar.

- Det kan ju vara så att när älgstammen ökar så krymper reviren och älgarna trängs ut till revir som är nära vägarna och då ser man effekterna i viltolyckorna, säger Andreas Lindfors, informatör på Älgskadefondsföreningen.

Så här års, om våren, så är det mycket vilt i rörelse i naturen. Bland annat älgkalvar som stötts bort av älgkon förvirrar sig lätt ut på vägarna.

Ny statistik från Älgskadefonden visar nu att redan under första kvartalet i år så har antalet viltolyckor i länet ökat, och kraftigast ökar alltså älgolyckorna i år. 2008 var det 19 älgolyckor de tre första månaderna, samma tid i år var det 60.

Vad kan då göras för att få ner olycksstatistiken. Ja, dels har Vägverket ett förebyggande ansvar, men det räcker inte. Det kostar med vilttunnlar och viltstaket. Och det kanske inte har effekt, säger Andreas Lindfors.

Lika viktigt är det att rikta sig till oss bilförare. Att utbilda de som färdas på vägarna i viltvett.

- Det är ju betydligt lättare att utbilda bilisterna i trafikvett än viltet själv, säger Andreas Lindfors på Älgskadefonden.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sr.se

Det här kan du tänka på för att minska olycksrisken:

1. Anpassa hastigheten, särskilt i maj och juni när älgkossan stöter bort kalven och många kalvar springer runt förvirrade i markerna och ofta hamnar på vägarna.

2. Anpassa hastigheten där det är mycket växtlighet på sidorna av vägen.

3. Kör försiktigt i gryning och skymning, när många djur är i rörelse.

4. Sväng inte undan om du inte hinner bromsa in inför ett ett mindre djur, som hjort, rådjur och vildsvin. Det är djur som inte kommer över bilhuven vid en krock. En älg däremot är så stor att den kan ge allvarliga skador vid en kollision, så det är säkrare att i stället styra undan.

5. Använd bilbälte.