Örebroaren Fredrik Lindgren. Arkivbild: Jens Ohlsson/Scanpix
Speedway

Två poäng till Lindgren

I den andra deltävlingen i VM i speedway som kördes på lördagen kom örebroaren Fredrik Lindgren på femtonde plats.

Lindgren körde i den gula ledarvästen efter vinsten i den första deltävlingen, men fick bara med sig två poäng från den andra deltävlingen och ligger nu sexa totalt.

-Som natt och dag mot premiären. Första starten var bra men sen kom jag inte i väg tillräckligt bra. Jag hade också svårt med fokus, sade Fredrik Lindgren till SVT.

Andreas Jonsson har tagit över som bäste svensk i VM-serien i speedway. Jonsson slutade trea i polska Leszno efter Jason Crump och Tomasz Gollob och är tvåa i VM-tabellen.

- Jag kände mig verkligen snabb, sade Jonsson.

I grundtävlingen var Jonsson trea på tolv poäng, efter Greg Hancock och Jason Crump som båda hade 13. Jonsson startade snabbt och stabilt men visade också att han kunde köra om när han inte var snabbast från start. Som i sitt sista ordinarie heat då han passerade Nicki Pedersen lekande lätt.

I semifinalen mötte Jonsson åter Pedersen, Jason Crump och Emil Sajfutdinov som vann finalen i premiären. Crump flög i väg men Jonsson tog en säker andraplats.

Jonsson valde startbana som trea i finalen, fick innerbanan. Just därifrån hade han vunnit två heat tidigare under kvällen. Jonsson fick inte till någon riktig kanonstart i finalen som Crump ledde från start till mål och gick upp i totalledning i VM. Någon riktig chans att nå Gollob hade Jonsson inte heller, men tredjeplatsen var samtidigt aldrig riktigt hotad heller trots att det var tätt mellan förarna på banan.

- Jag har aldrig tidigare haft en så här bra start på VM-serien så det är självklart att jag är nöjd. Jag vill verkligen tacka min trimmare Flemming (Graversen). Lite synd att det spann lite för mycket från start i finalen för jag kände mig verkligen snabb på banan, sade Jonsson till SVT.

Lindgren bytte cykel

Fredrik Lindgren kom till Leszno som VM-ledare, körde i den gula ledarvästen. Men någon upprepning av succén från i Prag var Lindgren inte i närheten av. Efter tre heat hade han en futtig poäng. Lindgren försökte då att byta cykel. Men det gav inte önskat resultat även om det blev en poäng till, hans sista för kvällen. Varken starterna eller farten på banan stod att känna igen från premiären.

I sammandraget har Lindgren 21 poäng, lika många som regerande världsmästaren Nicki Pedersen som inte lyckades ta sig till final i Leszno heller.

Nästa VM-deltävling körs på Ullevi i Göteborg 30 maj.

Sune Karlsson/TT

Resultat, final: 1) Jason Crump, Australien, 2) Tomasz Gollob, Polen, 3) Andreas Jonsson, Sverige, 4) Greg Hancock, USA.

Slutställning: 1) Crump 22 p, 2) Gollob 17, 3) Hancock 16, 4) Jonsson 16, 5) Nicki Pedersen, Danmark, 9, 6) Emil Sajfutdinov, Ryssland, 9, 7) Jaroslaw Hampel, Polen, 9, 8) Rune Holta, Polen, 8... 15) Fredrik Lindgren, Sverige, 2.

VM-ställning efter 2 av 11 deltävlingar: 1) Crump 36, 2) Jonsson 27, 3) Hancock 26, 4) Sajfutdinov 26, 5) Gollob 24, 6) Lindgren 21, 7) Pedersen 21, 8) Leigh Adams, Australien, 19.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".