Kidnappning av Örebrokvinna uppe i hovrätten

I dag inleds rättegången i Göta hovrätt mot den man som höll en Örebrokvinna fången i en sommarstuga i Småland. Det var i våras som den 34-årige kvinnan försvann från sin bostad i Örebro. Tidigt misstänkte polisen att den 41-årige mannen låg bakom försvinnandet.
Mannen är tidigare dömd för bland annat ofredande och mordbrand riktat mot kvinnans familj. Kvinnan levde under skyddad identitet efter tidigare hot. Men trots den skyddade identiteten lyckades mannen under flera månaders tid innan kidnappningen skicka ett hundratal brev och kort till kvinnan där han bland annat skrev att han "finns där hon minst anar det", och "att han skjuter prick som en Gud tack vare kikarsiktet"... Efter försvinnandet i våras letade polisen efter kvinnan under en veckas tid. Hon hittades slutligen bunden i en sommarstuga i Småland som ägs av släktingar till mannen. Under den tiden hade mannen bland annat våldfört sig på henne och kört henne till Småland liggandes bunden i lastutrymmet i bilen. När polisen tog sig in i stugan fanns inte mannen där. Han handlade i en butik och kunde utan dramatik gripas vid butiken. En rättpsykiatrisk undersökning visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning när brottet begicks därför dömde tingsrätten mannen till 10 års fängelse för människorov och grov våldtäkt. Han dömdes också för olaga hot, ofredande och brott mot vapenlagen. Mannen överklagade domen till hovrätten. Det gjorde också åklagaren som hade yrkat på livstids fängelse. I dag börjar alltså förhandlingarna i Göta hovrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".