Poliserna nöjda med ny batong

Den nya metallbatongen som polisen i länet använder fungerar bra. Det är polisernas egna slutsatser efter att batongen använts sedan i somras. Men polisens utbildning i den nya metallbatongen har fått kritik - att vissa delar i utbildningen skulle riskera att människor skadas i onödan.
Länspolismästaren i Örebro, Bengt Svensson har suttit med i den grupp som sett över batongutbildningen som varje polis måste genomgå för att få bära den nya expanderbara batongen. Han säger att gruppen kom fram till att utbildningen höll måttet - gruppen tyckte dock att Polishögskolan bör ta fram en handbok som beskriver hur den expanderbara batongen ska användas i polisutbildningen. Det var särskilt ett moment i utbildningen som kritiserades av en polis i Göteborg - examensprovet, som består i att slå så mycket som möjligt i en minut mot en person. Men länspolismästaren i Örebro, Bengt Svennson, säger att avsikten med examensprovet aldrig har varit att poliserna ska slå så mycket som möjligt. - Den nya batongen är lättare att bära, den är mer dold och inte så provocerande som den gamla, säger Torbjörn Karlsson, Örebropolisens presstalesman, som bara har hört positiva saker från poliserna som bär den i tjänst. Så det ser ut som den nya expanderbara metallbatongen har kommit för att stanna - och då inte bara i Örebro utan i hela landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista