Landstinget

Krisen ger sänkt partistöd

Den ekonomiska krisen gör nu att landstingspolitikerna låter sina arvoden vara oförändrade nästa år. Dessutom kommer partistödet att minskas. Det här väntas landstingsstyrelsen besluta i nästa vecka.

- När landstinget ska spara på bidrag till föreningar och organisationer är det självklart att man sparar på den politiska organisationen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, S, ordförande för landstingsstyrelsen.

Skatteintäkterna minskar och Örebro läns landsting måste skära ner med flera hundra miljoner kronor. Flera utredningar är på gång för att komma med konkreta förslag. Det finns också en del färdiga förslag som landstinget redan nästa vecka kan besluta om, bland dem finns besparingar inom den politiska organisationen.

Genom att minska partistöd och frysa egna arvoden vill landstingspolitikerna spara minst 700 000 kronor, men det är arvoden för kommande år som ska frysas.

Politikernas resor och utbildning är också ett område som man tänker spara på.

Politikerna i Örebro kommun har, som vi berättat tidigare, också planer på att spara inom den politiska organisationen. 10 000 kronor per kommunfullmäktigemandat ger kommunen 640 000 kronor i besparingar.

reporter
Karwan Tahir
019-19 20 56
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista