Besvikelse hos flyktingfamilj efter dom

Den familj i Hällefors som fått betala högre hyra för att de är flyktingar är besvikna över att tingsrätten i en dom ger fastighetsbolaget rätt.

- Jag blev helt förbannad, eftersom jag tolkade åt min mamma, hon sa att hon inte tror på någon längre, säger en av familjens medlemmar

Familjen kom till sverige 2004 och bosatte sig i Hällefors. De fick betala 9900 kronor i hyra för sin lägenhet. Fyra tusen kronor dyrare än den hyra som hyresgästen före dem betalade för lägenheten, fastighetsägaren motiverade höjningen med bland annat att familjen var stor och att det är dyrare att ha invamndrare som hyresgäster. 2007 beslutade hyresnämnden att sänka hyran men Diskrimineringsombudsmannen DO drev frågan vidare och stämde bolaget för etnisk diskriminering. Örebro tingsrätt har nu prövat fallet, det handlar inte om etnisk diskriminering, menar rätten.

Om domen ska överklagas eller inte, det har familjen ännu inte bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista