Grävföretag satsar på GPS i maskinerna

Nu tar grävföretagen hjälp av så kallad GPS, alltså satelliter och radiosignaler, för att exakt kunna precisera var och hur djupt grävmaskiner ska gräva. På det sättet förhindras att grävmaskinister gräver av kablar av misstag. Dessutom sparar företagen pengar genom att slippa onödiga produktionsstopp.
Som det är nu är det speciella personer som sköter markeringar med käppar. Om käpparna av någon anledning försvunnit eller ramlat måste en grävmaskinist göra ett uppehåll och tillkalla den person som sköter käpparna. Det innebär onödiga stopp i produktionen som blir kostsamt för företagen. Än så länge är det bara ett 100-tal grävmaskiner i landet som har GPS inbyggt. Skanska i Örebro tillhör de företag som satsat på GPS i grävmaskiner. Anordningen kostar ungefär 500 000 kronor per maskin. Enligt Gunnar Torstensson som är grävmaskinist i Örebro är det ändå en vinst att slippa bli stående och vänta på den person som tidigare skötte käpparna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".