Olika villkor för glutenallergiker

Just nu håller Föreningen för landets unga glutenintoleranta konferens i Karlskoga. Och glutenintoleranta i just Örebro län har sämre tillgång till subventionerad glutenfri kost jämfört med andra län.

Idag är villkoren för glutanintoleranta väldigt olika beroende på i vilket län man bor i. En del landsting ger ingen ersättning alls för den dyrare maten som allergikerna behöver. En del ger en kontantersättning en gång i månaden eller en gång om året. En del, bland annat vårt landsting, låter dom glutenintoleranta hämta ut mat på recept på apoteket.

- Vi vill gå och handla våran mat i affärer som alla andra, säger Veronika Knutsson som är lokal ordförande för unga glutenintolerantas förening, SKUF, i Örebro.

Veronika tycker att det bästa vore om alla landsting erbjöd glutenallergikerna en ersättning för att kunna handla i dom vanliga matvarubutikerna. Det tror hon skulle leda till ett större utbud av glutenfria produkter.

Veronika hoppas kunna se en förändring inom de närmaste åren.

- Vi har skickat skrivelser till regeringen, det är bättre att de tar beslut högre upp så att det blir bättre för alla, säger Veronika Knutsson

reporter
Matilda Mattisson
matilda.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista