Uran stoppade vattenproduktionen i Stråssa gruva

Det var höga halter av uran som stoppade Löfbergs Lilas vattenproduktion i Stråssa gruva för två år sedan. Enligt tidningen Bergslagsposten visar en oberoende vetenskaplig rapport att värdena av uran var bland de högst uppmätta i världen.
När Löfbergs Lila meddelade att företaget lägger ner sin vattenfabrik i Stråssa var den officiella förklaringen att det skulle kosta företaget allt för mycket i investeringar för att kunna bredda produktmixen. Istället valde man att köpa in vatten från andra producenter. Men bergslagsposten avslöjar nu att en undersökning av vattnet också spelade en stor roll när beslutet om en nedläggning fattades. Undersökningen visade att vattnet i Stråssa innehöll 72 mikrogram uran per liter. Nästan fyra gånger mer än det riktvärde man pratar om i internationella sammanhang. När professor Bengt Nihlgård vid Lunds Universitet konfronterades med resultatet från undersökningen ringde han till Stråssa Vatten och larmade om uranhalten. Vattenproduktionen stoppades omedelbart. Men detta har inte tidigare varit känt. För Stråssa Vatten och ägaren Löfbergs Lila hade detta naturligtvis kunnat påverka den framtida försäljningen negativt, även om Stråssa vatten idag inte har nånting med Stråssa gruva att göra. Professor Bengt Nihlgård har inga synpunkter på att Löfbergs Lila inte avslöjade hela sanningen bakom nedläggningen i Stråssa. Och Löfbergs Lilas styrelseordförande Anders Löfberg säger att rapporten inte alls hemlighölls av företagsekonomiska skäl, utan för att det inte fanns några gränsvärden, och för att de inte ansåg att halterna av uran var så dramatiska eftersom expertisen säger att det inte är hälsofarligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".