Matchmaking skapar kontakter

Varje år åker ett antal företagare från länet på så kallad matchmaking någonstans i Europa.

- Min resa gav otroligt mycket, säger Markus Asklöv från Örebro som driver företaget MoveTech och för ett och ett halvt år sedan var på matchmaking-träff i Berlin.

- Jag träffade säkert 23 olika företag från olika länder. Då träffar man dom fem minuter åt gången. Det var inget småprat, utan rakt på sak: Det här har jag behov av, kan vi hjälpas åt? Kan vi hitta något samarbete?

Markus Asklöv köper numera plastlådor från ett tyskt företag som han fick kontakt med i Berlin.

Den kontakten hade du väl inte hittat själv?

- Nej, nej, nej...

Kontakterna fick Markus Asklöv via örebrokontoret av Enterprise Europe Network, som är en del av Almi företagspartner i Örebro. De finns med kontor i hela Europa. Ett 20-tal av dem finns i Sverige och de ger råd om EU-regler och förmedlar internationella affärskontakter till småföretagare.

- De flesta tar kontakt med oss för att hitta en affärspartner eller för att hitta en kund, berättar Carina Lahall, affärsrådgivare på Enterprise Europe Network i Örebro.

- I andra fall kan det vara ett företag som verkar på den europeiska marknaden som har en specifik fråga. Det kan vara om olika konkurrensregler eller frågor om moms och skattehantering i Europa.

Vad betyder det i förlängningen för företagarna att kunna få de här internationella kontakterna?

- Det betyder nog att man kan våga ta nya steg ute i Europa. Har man börjat få en kontakt via oss så kanske man vågar ut lite mer och marknadsföra sig på Europa-marknaden och göra fler affärer, tror Carina Lahall.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista