Laxå

Stopp för deltidsbrandmän

Det blir inga undantag i A-kassereglerna för de deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sina ordinarie jobb. Det klargjorde arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i riksdagen på måndagen. Det gör att många brandmän nu tvingas sluta eftersom deras uppdrag räknas som deltidsarbete och de bara får A-kassa i 75 dagar. Patrik Nilsson i Laxå - en av dom drabbade - gjorde sin sista dag på brandkåren i söndags eftersom reglerna ser ut som dom gör. 

-Det känns tufft, men man måste ju ha pengar att leva på, säger Patrik Nilsson som alltså i söndags slutade som deltidsbrandman i Laxå efter nitton år i tjänst.

-Jag hade hoppats att regeringen skulle ändra på det här tokiga beslutet men dom inser nog inte vilka konsekvenser det kan bli, säger Patrik Nilsson. Kommunerna har fullt upp med de kostnader de redan har, menar Patrik Nilsson i Laxå. Han hade hellre sett ett undantag i a-kassereglerna, speciellt för deltidsbrandmän, eftersom de gör en samhällstjänst som är livsnödvändig.

Men nåt undantag blir det alltså inte enligt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, och det gör Patrik Nilsson orolig för framtiden. Han säger att just nu är det två-tre personer som sagts upp från sitt ordinarie jobb och som tvingas sluta som deltidsbrandmän i Laxå på grund av gällande
A-kasseregler.

Det var i februari i år som Sveriges Radio Örebro uppmärksammade att de nya deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan sätter deltidsbrandmän som blivit uppsagda från sina ordinarie jobb i kläm.

Varje gång de åker på en utryckning, eller i vissa fall en övning, räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan. Då tvingas de välja: Att sluta som brandmän eller förlora a-kassan.

Detta kan på många håll i landet hota brandsäkerheten, eftersom den till 75 procent är uppbyggd på deltidsbrandkårerna. Nerikes Brandkår i Örebro län har till exempel bara två heltidsstationer, en i Örebro och en i Kumla, övriga elva är deltidsbemannade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista