Tysk bank tjänar på Eyravallen och Conventum

Investeringar i svenska byggnadsprojekt är en lönsam affär för den tyska banken som äger både Eyravallen och kongresshallen Conventum i Örebro.
Eyravallen och Conventum i Örebro är enligt Thomas Nilsson på den tyska banken HSH N Nordic Finance två "spännande projekt" som banken har investerat 55 respektive 270 miljoner kronor i. Den tyska banken, som har sju medarbetare i Stockholm, är dotterbolag till HSH Nordbank, som har sitt huvudkontor i norra Tyskland. HSH N Nordic Finance - eller Landesbank Kiel som den tidigare - ser hela Östersjöområdet som sin hemmamarknad, och får sina intäkter genom att köpa fastigheter i bland annat Sverige. I dag har banken gjort ett 15-tal investeringar i Sverige, i allt från äldreboenden till universitet. Vad fastigheten används till är mindre viktigt, men just kommuner är bra som partner, enligt banken. Lönsamheten kommer från den hyra som kommunen betalar till banken. För Eyravallen betalar Örebro kommun 3,3 miljoner och för Conventum 23,5 miljoner kronor om året. För tillfället har den tyska banken inga planer på fler investeringar i Örebroregionen, men Thomas Nilson utesluter inte att det kan bli aktuellt i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".