Reglemente saknas i valnämnder

Inför valet till EU-parlamentet saknar fem av länets tolv kommuner instruktioner för hur deras lokala valarbete ska bedrivas. Därmed bryter de mot kommunallagen.

"Pinsamt och slarvigt" tycker några av de valansvariga i Degerfors, Hällefors, Nora, Lindesberg och Örebro, som är de kommuner som saknar reglementen. Andra menar att det bara är en formalitet som inte har så stor betydelse.

Men enligt kommunallagen ska varje kommunal nämnd ha ett reglemente som beskriver nämndens verksamhet och arbetsformer. Ansvaret ligger på kommunens högsta ledning, kommunfullmäktige, som ska utfärda reglerna.

I de fem kommuner i länet som saknar reglementen, säger de valansvariga att man trott att det har räckt med att man följt vallagens beskrivning av hur val ska genomföras i Sverige.

"Där står allt vi behöver veta", menar till exempel Robert Österlund, valnämndens ordförande i Örebro kommun.
Men vallagen räcker alltså inte.

Enligt förbundsjurist Håkan Torngren, på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, står det klart och tydligt i kommunallagen att alla nämnder ska ha ett reglemente. Därför bör kommunfullmäktige i de kommuner som saknar de här dokumenten, agera så att de kommer fram.

Och det kommer också att göras i Degerfors, Hällefors, Nora, Lindesberg och Örebro, garanterar de valansvariga där. Men inte före den 7 juni, eftersom alla har fullt upp med att genomföra valet till EU-parlamentet, trots bristen på instruktioner.


Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se

Ur kommunallagen

Reglementen
32 § Fullmäktige skall utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas verksamhet och arbetsformer. Reglementen för en gemensam nämnd skall antas av fullmäktige i var och en av de samverkande kommunerna eller landstingen. Lag (1997:550).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista