Ny metod kan minska utsläpp

Hundratals ton tungmetaller läcker ut i miljön från gamla gruvupplag runt om i Sverige, det är därmed den största källan till metallutsläpp i landet. Men genom en ny metod som forskare vid Örebro universitet tagit fram kan nu ett genombrott för att förhindra utsläppen vara på gång.

På Ljusnarsbergsfältet i Kopparberg ligger stora högar med gruvavfall, allt från stora block till sådant som brutits ner till sandkornsstorlek. Och det är just när gruvresterna kommer i kontakt med syre och oxiderar som problemet uppkommer.

Med regnets hjälp sprids metallerna sen vidare till sjöar och vattendrag och orsakar bland annat skador på fisk och andra vattenlevande organismer.
Värst är situationen i Bergslagen där 8 000 gamla gruvor fortfarande står och läcker, totalt sätt i landet kommer över 600 ton metaller ut i miljön varje år på det här sättet.

Forskarna jobbar med två olika metoder för att förhindra metallutsläppen. Dels genom olika typer av filter som sätts upp vid avrinningsvägarna från gruvdeponierna och dels att blanda olika alkaliska askor i gruvavfallet för att höja Ph-värdet och på så sätt förhindra att metallerna läcker ut överhuvudtaget.

Hittills har försöken bara gjorts i laboratoriemiljö och man vet inte om det kommer fungera fullt ut i fält. Nu skall metoden prövas utomhus under ett års tid och om det faller väl ut kan det bli ett genombrott för saneringen av gammalt gruvavfall.

Det tror Lotta Sartz som är doktorand i Miljövetenskap och som jobbar med projektet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista