Får partistöd för tomma stolar

Även om Sverigedemokraterna inte använder en plats i kommunfullmäktige som partiet fått, så har partiet rätt till partistöd. Det har länsrätten nu slagit fast.

I det senaste valet fick Sverigedemokraterna en plats i fullmäktige i Lekeberg. Men eftersom partiet inte hade någon kandidat på sina valsedlar har partiets stol i kommunfullmäktige stått tom.

När Lekeberg i fjol införde en regel om att det krävs bemannade mandat för att få partistöd överklagade Sverigedemokraterna och får nu alltså rätt i länsrätten.

Sverigedemokraterna kommer nu också begära partistöd från Kumla, Nora och Askersund där partiet också har tomma stolar i kommunfullmäktige, och räknar med att det ger flera hundra tusen kronor i partistöd, skriver Nerikes Allehanda.

SD har sammanlagt fyra mandat med tomma stolar i Närke. Ett i Lekeberg, ett i Nora och två i Kumla. Dessutom innehas ett mandat i Askersund av en utesluten medlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista