länet

Oro för blåtunga

Djursjukdomen blåtunga sprider sig nu norrut i landet. Ännu har inget smittat djur konstaterats i Örebro län, men beredskapen att hantera sjukdomen ökar i takt med att smittan närmar sig länet. Per Norström, länsveterinär, berättar att restriktioner mot smittspridning av blåtunga idag finns i angränsande områden till södra Örebro län, gränsen för provtagningar och restriktionerna når i nuläget Askersund och Laxå kommuner.

Under sommaren kommer prover att tas på mjölk från kor för att se om djur smittats i Örebro län.

Försommaren är den period på året som smittan av virussjukdomen blåtunga riskerar att spridas uppåt i landet. En smitta som sprids via knott och sjukdomen kan sedan drabba kor. Blåtunga kan inte drabba människor. Det är ofarligt för en människa att handskas med smittade djur.

Men de senaste åren har blåtunga spridit sig genom Europa och fört med sig lidande för djuren och stora kostnader för djurägarna.

Hittills har Örebro län varit förskonat från blåtunga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista