Lekeberg

Pengar till Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna i Lekebergs kommun kommer att använda det partistöd man nu får genom Länsrättens dom till reklam och information, men man kommer också att skicka vidare pengar till distriktsorganisationen. Ett sätt att hantera lokala skattepengar som kommunledningen, men även riksdagens konstitutionsutskott har synpunkter på. Men Jonas Holm, partiaktiv i kommunen menar att det är ok, trots att Sverigedemokraternas stol i fullmäktige står tom.

Jonas Holm säger att så fort vi får kommunföreningen att fungera med kassör och styrelse så kommer pengarna hamna  i Lekeberg. men till dess går pengarna till partidistriktet, säger han.

Vid förra valet fick Sverigedemokraterna mandat i flera av länets kommunfullmäktige utan att det fanns vare sig partiorganisation eller något namn ens skrivet på valsedlarna. I Lekebergs kommun införde man lokala regler för att stoppa partistöd i såna fall, men länsrätten tycker inte det är okej att göra det.

Henrik Hult som är Centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg är besviken idag och funder på om det går att överklaga länsrättens dom.
-ska man ställa upp lokalt i ett fullmäktigeval då ska man också agera och finnas i kommunen, säger Henrik Hult. - Den kommunala demokratin utgår ju från oss som finns här på orten, då ska också partierna utgå från det. 

Att kvittera ut partistöd utan att man har en namngiven person verksam i kommunfulläktige kan vara problematiskt menar Jan Olsson, statsvetare på Örebro universitet, han tycker det inbjuder till trixande.
-Hela tanken med partistöd går ju ut på att det ska finnas lokala företrädare på orten. Det är olyckligt om medel på lokal nivå ska börja flyttas uppåt i större utsträckning , då är det ett misslyckande, säger Statsvetare Jan Olsson vid Örebro Universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista