Brist i samarbete kring utsatta barn

Det brister i samverkan mellan Örebropolisen och kommunernas socialtjänster när barn blivit utsatta för brott. Det visar Rikspolisstyrelsens granskning.

I rapporten framkommer att samarbetet polis och socialtjänst, varierar ute i kommunerna och samverkan sker mestadels på handläggarnivå.

Vid grövre brott samt akuta ärenden fungerar kontakten bra, men i ärenden som legat länge fungerar inte samarbetet mellan socialtjänsten och polis lika bra, enligt Rikspolisstyrelsens granskning.

Där står också att det inte förekommer några formaliserade möten och det finns inte heller några speciella rutiner kring samarbetet; polis - socialtjänst.

Vidare är socialjouren för Örebro kommun placerad i polishuset, men det finns ingen direkt koppling till utredningarna av brott mot barn, står det vidare i rapportens sammanfattning.

Polisen här i länet har en särskild barngrupp som arbetar med utredningar av brott mot barn.

Det lyfts fram som något positiv i länspolisens arbete med unga brottsoffer, problemet här är att den gruppen inte utreder alla brott mot barn och ungdomar under 18 år.

Det ses en nackdel och det vore istället mest ändamålsenligt att samtliga barnärenden handlades vid den särskilda roteln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista